查看: 16487|回復: 125
打印 上一主題 下一主題
收起左側

係第2到睇完一個post 笑左

題目係:有冇人可以解釋下點解依家咁少年青人聽rock

個個都只係聽pop
咪唔係青少年既時期先應該要聽rock咩
唔好講radiohead, 問朋友有冇聽過MCR佢地都唔知咩黎
有次msn用slipknot做頭像又問我係咪萬聖節

-------------------------------------------------------------------------------

其實聽英文既己經少 =[
回復

1# ROCKS
哈哈...ROCKS咁你又聽左D咩樂隊既大名丫!?^^

好多香港人都唔識GA..唔好以為係網上就好多人識咁...其實現實中有好多好多真係唔識- -"
唔好話MCR...Mr.都唔識丫XD

最後我想糾正ROCKS既概念...你認為青少年就普遍/正常都會去聽ROCK歌嗎?
其實青少年咩都歌會鐘意聽...我有D識既..佢唔聽音樂TIM囧"

咁都無計...有好多人都係隨心而聽...則係隨住自己鐘意音樂既方向去聽...鐘意聽英文歌..就會專注去聽...香港/台灣/外國都是...但其實佢地係有原因而唔聽.原因通常是..日文歌唔好聽丫~太唔入耳..又唔知佢UP咩...英文果D又咁嘈= =".....仲有好多..好多..你可以話佢地係唔敢嘗試.係度搵藉口...

話說我以經係做過好多調查= ="
以經了解好多香港人鐘意聽邊類型既歌~所以有時都唔怪得佢地~ROCKS...不要太過自我中心~自己鐘意就得了...不需要理人地鐘意/唔鐘意聽咩音樂.....如果你能夠影響到佢聽自己既音樂..就自然開心既^_^
回復 支持 反對

radiohead正野
又係抒情系

草= ="題目係:有冇人可以解釋下點解依家咁少年青人聽rock
回復 支持 反對

佢地連band 都睇樣 可以先咁多人鐘意 J-rock/ V  
得罪各位唔好意思

radiohead正野
又係抒情系

草= ="題目係:有冇人可以解釋下點解依家咁少年青人聽rock
Ed草hk 發表於 3-5-2009 13:09

聽落係有d抒情 其實radiohead都係rock band黎
好似coldplay 都係rock band 咁
回復 支持 反對

你沒有得罪XD

咁好多FANS都睇樣既...呢個真係無可否認既事實黎...~但有實力既都唔洗驚丫...FANS一樣多..一樣祟拜~
不過你又唔洗講J-ROCK出黎= =
回復 支持 反對

其實都冇話邊d 要聽邊d 唔比聽既...
個個人都有中意既音樂...係其他中意pop 既人黎睇...
佢地都會講你都係只係聽rock 姐,
又冇話過青少年時期應該要聽rock...
學版主講..自己中意就得喇~
聽音樂冇話(壁)人聽d 唔中意既音樂既
回復 支持 反對

我覺得radiohead似oasis果隻
聽落好relax
回歸正傳:想香港人按受rock歌?無可能la!
回復 支持 反對

SOFT ROCK 是我的最愛
回復 支持 反對

SOFT ROCK ?OneRepublic?
回復 支持 反對

hard rock 最正!!!!A7X
回復 支持 反對