查看: 34814|回復: 40
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[日韓] 有咩日本的搖滾隊係好聽既-0-?

唔該大家既幫忙[[bao_32]]
由於最近我對搖滾好有興趣

回復

x japan
the GazettE
a9
ANCAFE
等等的都很棒!!

回復 支持 反對

回復 2# 的帖子

介紹一些歌我聽吧!
回復 支持 反對

原帖由 我係比賽人 於 17-11-2008 19:25 發表
唔該大家既幫忙[]
由於最近我對搖滾好有興趣

令外一些:Gackt 新歌Jesus不錯
             L'Arc~en~Ciel 最愛是Driver's High!!!
             B'z 現年代搖滾班霸之一 強推ONE ON ONE ...OCEAN...今夜月ソ見りペ丘ズ.很多等等
             M.O.V.E 很多頭文字D的經典歌曲...
             UVERworld 一半ROCK 一半POP.嗎??. 新歌Hakanaku mo Towa no Kanashi  即係GUNDAM OO的OP
             Acid Black Cherry的Jigsaw(26/11出) 20+∞Century Boys 算新吧
不然聽舊一點就Janne Da Ar 吧..Acid Black Cherry的YASU 也是Janne Da Ar 一樣
Janne Da Ar 散了後 YASU 組成了Acid Black Cherry去...
我聽的也是JROCK....只有這點推薦吧@O@
歐美英文歌比故少聽...
不過也有喜歡的...
例如:Simple Plan....Sum41..My Chemical Romance 等等
回復 支持 反對

原帖由 我係比賽人 於 17-11-2008 20:46 發表
介紹一些歌我聽吧!

X JAPAN  vr band

接近始祖級 , 加上呢隊band 的已亡隊員hide(松本秀人) 又被譽為 日本第一結他手

歌曲推薦

X-JAPAN - tears           (開頭唱日文,後段唱英文 .十分抒情 ge歌)
X-JAPAN - 紅               (X-JAPAN 初登場歌曲 .開波好幽靜.之後勁high . 中間又有打鼓& 結他 solo)
X-JAPAN - Rusty Nail
X JAPAN -Endless Rain  (同tears 差唔多的歌, 但係個人覺得tears 比呢首好)
X-JAPAN - I.V.              (可說是為左紀念已亡隊員hide(松本秀人)  的歌)

================================================================

歌曲推薦   已亡隊員hide(松本秀人)
hide - pink spider
hide - Beauty & Stupid
hide - tell me

回復 支持 反對

回復 5# 的帖子

感謝羅!!!等我下黎聽下先
回復 支持 反對

原帖由 我係比賽人 於 18-11-2008 22:59 發表
感謝羅!!!等我下黎聽下先

X-JAPAN  - tears  

最正宗, 最好聽ge係呢個 另外主音個look都幾型
http://hk.youtube.com/watch?v=fErLb6okD64&feature=related

因為佢地好多live , 有時live 同 mv 之類有小小分別

就好似主音 現在唱endless rain 高音果part都有點不行(可能係因為年紀高了, 聲線那方面)

=====================================================
留左一隻唔記得推薦
X-JAPAN - weekend (我成日聽, 一隻較快ge 歌, 中後段有結他手hide solo)
http://hk.youtube.com/watch?v=r-fY0QTcC4I

呢隻係mv

回復 支持 反對

回復 7# 的帖子

你推薦的我都有
還有Forever love和X都不錯
回復 支持 反對

原帖由 ╭叛逆﹏浩╯ 於 19-11-2008 00:11 發表
你推薦的我都有
還有Forever love和X都不錯

聽art of life

x japan最長的歌

足足28:58[[onion_42]]
回復 支持 反對

唉~~
我用了the GazettE的人做我msn頭像
我的朋友(早已不算?
在msn說我不要拿GazettE的人做頭像
你只會令GazettE臭了
我也知自己不是帥,也有少少樣衰