查看: 13279|回復: 92
打印 上一主題 下一主題
收起左側

外國band v.s. 日本視覺系

外國band
A7x(Avenged Sevenfold ),Bullet For My Valentine,Maroon 5,Panic At the Disco etc

日本視覺系
a9(Alice nine),Gazette etc

視覺系是從日系搖滾發展出來的一種樂團類型。視覺系這個名稱實際上和任何音樂類型無關,是用來指稱那些擁有誇張服裝與化妝的樂團。在日本,視覺系的樂迷幾乎都是由青少女所組成。在其他國家裡視覺系樂迷的數量相對而言較少,而男女比例則大致相同。
視覺系樂團的成員通常有引人注目的化妝,誇張的髮型以及精心製作的服裝。雖然絕大部分的視覺系樂團都是男性,但是他們的服裝與化妝時常會被視為是女性化的。服裝元素對樂迷的吸引力非常大,有為數眾多的少女會Cosplay他們最喜歡的樂團,尤其是在日本的演唱會或者是在美國動畫展上。

外國band冇咩特別,點解指定係外國,因為我覺得中國band唔係幾掂,especially-溫拿

哩到相信有視覺系同外國band既fans,我絕對係外國band既fans,最鍾意A7x,
而對視覺系真係無好感,,化妝太誇,賣樣多過賣歌,
咁大家係band既fans or 視覺系fans

回復

我本身無聽過日本visual系d歌
只有聽過一d外國 band
如果係外國band
我自己最中意Linkin Park
Linkin Park果d歌係nu-metal為主
同metal唔同ge就係nu-metal比較易接受
但都有metal ge feel
正到爆
回復 支持 反對

原帖由 hyperpeter5 於 23-5-2008 01:02 發表
我本身無聽過日本visual系d歌
只有聽過一d外國 band
如果係外國band
我自己最中意Linkin Park
Linkin Park果d歌係nu-metal為主
同metal唔同ge就係nu-metal比較易接受
但都有metal ge feel
正到爆

LinKin Park最正個首我覺得係Numb

如果要重金屬Arctic Monkeys唔錯
回復 支持 反對

當然係愛 band 多d
最鍾意ge band : mcr
linkin都唔錯
最正我覺得係numb 同 wt i've done
回復 支持 反對

原帖由 FHiu 於 23-5-2008 11:29 PM 發表

聽左咁耐完全唔覺得arctic monkeys係metal= =
聽heavy metal聽rammstein/trivium啦
回復 支持 反對

原帖由 FHiu 於 23-5-2008 23:29 發表

ohno!
arctic monkey is just "britrock / indie rock"

and only the previous work of LP belongs to nu-metal, they hv shifted to "alt. rock" sth like that

原帖由 小Longman 於 25-5-2008 10:31 發表

聽左咁耐完全唔覺得arctic monkeys係metal= =
聽heavy metal聽rammstein/trivium啦

Heavy metal定義比較鬆-_-

樓主: A7X 同B4MV 唔錯丫, panic at the disco好似亂咁up堆詞出尼咁,,., 隻碟pat埋左一個folder度..

回復 支持 反對

好同意樓主對日本band既睇法
我都唔中意日本band..

中意外國band..
中意GC=]
回復 支持 反對

原帖由 Ed草hk 於 25-5-2008 00:00 發表
當然係愛 band 多d
最鍾意ge band : mcr
linkin都唔錯
最正我覺得係numb 同 wt i've done

mcr聽得多會頹,30 seconds to mars同Panic At the Disco都唔錯

不過我最鍾意都係A7x
回復 支持 反對

樓主可以試下聽Orange Range......日本band但係....唔係視覺系...好正的說[[yoyo_145]]
回復 支持 反對

回復 9# 的帖子

哩個我都聽過,第一次聽到就係Hana
係第一首我鐘意既日本歌
回復 支持 反對