打印 上一主題 下一主題
收起左側

轉貼一個很有意思既貼 香港人. 請認真欣賞歐美歌曲!!

咁ge說話都講得出......

我都請你認真欣賞下Blues, Jazz同Classical.

如果東張西望講完Timberlake,跟住又好多人去聽,咁又點?

仲有,篇野好多錯字lo,咁ge野你都轉貼得,"Timberland"......想笑死人? ...
培育人才的人才 發表於 26-5-2009 18:24

你只係睇到個post既表面
回復 支持 反對

咁ge說話都講得出......

我都請你認真欣賞下Blues, Jazz同Classical.

如果東張西望講完Timberlake,跟住又好多人去聽,咁又點?

仲有,篇野好多錯字lo,咁ge野你都轉貼得,"Timberland"......想笑死人? ...
培育人才的人才 發表於 26-5-2009 18:24

"Timberland" must be a combination of Justin Timberlake and Timbaland ;P
回復 支持 反對

哇=.=爛到
回復 支持 反對

51# adamsteve
"真正識音樂ge人 係懂得接受同欣賞所有音樂",呢句我好有保留.

雖然我認同音樂係主觀,人人都有權鍾意唔同音樂,冇話咩好同差之分,
但我骨子裏唔係咁諗.

始終有o個個人喜好,甚至偏見係到.

Pop實在可以造得太爛.
Rap,講真,本身同音樂冇關,最多算係語言,同文字有關ge藝術.
仲有,好似hip hop, disco...etc,有好多loop野,
musically speaking,個分野同其他音樂,好似jazz,好顯然易見.

death metal,-core,black metal個o的genre,真係不予置評,
講呢o的好易比人插死.

不過講左以上幾樣我ge觀點,都夠比好多人插.

由我冇心玩音樂,到唔認真玩音樂,再到認真玩音樂,
一路都轉緊所聽ge歌ge style,好自自然然就會走向complexity同difficulty.
同埋玩jazz呢樣,好多時都講"Play by ears"或者"Guide by ears".
我自私地認為通常都唔會走左去death個o的野到=.=

心裏真係好矛盾,明明唔鍾意,覺得cheap,又要同人講其實唔同音樂冇得比較,又話音樂冇分高低......

最後,我想講多幾個可能會比人插ge觀點.

vocal,真係可有可無,不過冇就會好多人都唔聽,因為好多人都淨係識聽個唱ge,
無vocal ge歌,佢地係唔會聽......
甚至有人只係當搵o的野塞住對耳仔.(聽canton-pop ge由其多)
我覺得呢o的人好浪費,浪費緊音樂製作人ge心血.
雖然e加都唔算多cantonpop係有放心機落去整.

同埋有o的人怨首歌唔好聽ge觀點好有趣......不過唔想多講.
e.g.首歌太長,由其是progressive rock.

唔係淨係歐美歌曲要認真欣賞,基本上所有音樂都要.
不過有好多人連華語或其他歌曲,都冇認真欣賞.
鍾意聽唔等於認真欣賞.
回復 支持 反對

51# adamsteve  
"真正識音樂ge人 係懂得接受同欣賞所有音樂",呢句我好有保留.

雖然我認同音樂係主觀,人人都有權鍾意唔同音樂,冇話咩好同差之分,
但我骨子裏唔係咁諗.

始終有o個個人喜好,甚至偏見係到.

Pop實在可以造得太爛.
Rap,講真,本身同音樂冇關,最多算係語言,同文字有關ge藝術.
仲有,好似hip hop, disco...etc,有好多loop野,
musically speaking,個分野同其他音樂,好似jazz,好顯然易見.

death metal,-core,black metal個o的genre,真係不予置評,
講呢o的好易比人插死.

不過講左以上幾樣我ge觀點,都夠比好多人插.

由我冇心玩音樂,到唔認真玩音樂,再到認真玩音樂,
一路都轉緊所聽ge歌ge style,好自自然然就會走向complexity同difficulty.
同埋玩jazz呢樣,好多時都講"Play by ears"或者"Guide by ears".

心裏真係好矛盾,明明唔鍾意,覺得cheap,又要同人講其實唔同音樂冇得比較,又話音樂冇分高低......

最後,我想講多幾個可能會比人插ge觀點.

vocal,真係可有可無,不過冇就會好多人都唔聽,因為好多人都淨係識聽個唱ge,
無vocal ge歌,佢地係唔會聽......
甚至有人只係當搵o的野塞住對耳仔.(聽canton-pop ge由其多)
我覺得呢o的人好浪費,浪費緊音樂製作人ge心血.
雖然e加都唔算多cantonpop係有放心機落去整.

同埋有o的人怨首歌唔好聽ge觀點好有趣......不過唔想多講.
e.g.首歌太長,由其是progressive rock.

唔係淨係歐美歌曲要認真欣賞,基本上所有音樂都要.
不過有好多人連華語或其他歌曲,都冇認真欣賞.
鍾意聽唔等於認真欣賞.
培育人才的人才 發表於 28-5-2009 01:54

你呢個post的確好抵插

loop野又點?loop野就唔係音樂?音樂最緊要既係引起共嗚
http://www.youtube.com/watch?v=siBCajh2g5E
呢首係一首我好鍾意既hip hop song,就算我聽過metal聽過jazz我一樣咁鍾意聽,

為既唔係佢首歌既咩技術好勁,音樂玩得好神,而係首歌表達既情感令到我有feel

我都有聽jazz,我都有聽progressive rock,我初初聽DT果陣仲覺得好正tim,

但係聽多左之後,DT既歌愈聽愈悶,的確佢地隻隻歌都好complexity同difficulty,

但係大部份既歌我根本感受唔到佢有咩情感,唔好話無vocal既歌,就連有vocal果d都感受唔到隻歌既情感

去到而家,DT d歌純因為編曲同樂器既complexity同difficulty而令到我聽既只係得返唔夠10隻

再講,何謂唔會走左去death度?照你上面咁講,death野咁complexity,

你唔係應該好鍾意?

應係只係你接受唔到死腔,death野既instrument同所表達既情感
回復 支持 反對

你呢個post的確好抵插

loop野又點?loop野就唔係音樂?音樂最緊要既係引起共嗚
http://www.youtube.com/watch?v=siBCajh2g5E
呢首係一首我好鍾意既hip hop song,就算我聽過metal聽過jazz我一樣咁鍾意聽,

為既唔係佢首歌既咩技術好勁,音樂玩得好神,而係首歌表達既情感令到我有feel

我都有聽jazz,我都有聽progressive rock,我初初聽DT果陣仲覺得好正tim,

但係聽多左之後,DT既歌愈聽愈悶,的確佢地隻隻歌都好complexity同difficulty,

但係大部份既歌我根本感受唔到佢有咩情感,唔好話無vocal既歌,就連有vocal果d都感受唔到隻歌既情感

去到而家,DT d歌純因為編曲同樂器既complexity同difficulty而令到我聽既只係得返唔夠10隻

再講,何謂唔會走左去death度?照你上面咁講,death野咁complexity,

你唔係應該好鍾意?

應係只係你接受唔到死腔,death野既instrument同所表達既情感

s03177 發表於 28-5-2009 08:19

haha,真係好,即刻有人插.
loop野係音樂,是但搵o的野敲打下都可以叫音樂.
但係音樂最緊要ge,唔係要黎引起人地共鳴.
音樂只係要黎表達個人感情,而唔一定會引起共鳴.

loop野,如果首野冇歌詞,可以引起到幾多共鳴,表達到幾多idea?
個人認為一定唔夠一首有intro,verse,bridge,chorus同outro ge canton-pop.
除非你loop個樣野,有16/32個bar,loop幾次就有幾分鐘,咁我冇野好講.

不過我又唔會話聽過咩之後就會唔鍾意聽咩ge.

玩音樂,根本冇可能完全淨係講feel,技術係有助你表達感情,一o的更複雜ge感情.
就好似一篇文章,或者句子,你要表達快樂ge感情,
你可以話 : 我今天很快樂,但好簡單,好模糊,好概括,好闊或者好"行".
但你都可以用 : 今天令我感到喜出望外.
個範圍會收得更窄.
如果要describe有咩事令你喜出望外,就要加長個篇幅.
咁樣就會更加具體,咁整體黎講就會更準確,更到肉.

我以前淨係聽好多thrash metal個陣,都有聽過death metal,
我承認我始終接受唔到,感覺好似......唔想講,又會比人插,haha~
所以最後我離開左death.

我就認為Progressive Rock佢ge complexity,會令一首歌更豐富,有更多野聽.
如果係loop野,個個bar都一樣,會好快聽完,冇野好聽.
音樂除左要黎表達訊息,仲可以用黎欣賞.
無錯,一條直線可以表達到野,可以用黎欣賞,
但好多條直線,可以表達到更多野,欣賞ge地方自然更多.
技術都係一個欣賞ge地方.
雖然藝術係主觀,你可以聲稱你對住條直線有無限個ideas,
但最少我唔係咁諗.
咁令人悶ge原因,都可以有好多ge,好多野聽,好多地方欣賞,都可以成為一個悶ge原因.

講真,我又唔覺得death metal會有幾complex.
complex得黎都要有個譜.
唔好怪我,可能有偏見或者先入為主,
我覺得death metal有o的chromatics完全係亂黎.
death metal ge所謂死腔,根本連人地唱咩都聽唔清楚,
連唱歌基本要求ge字正腔圓,咬字清晰都做唔到.
有歌詞但聽唔到,咁點傳遞訊息?表達o的咩?
同埋我唔明咩叫"death野既instrument",
你話套鼓,支guitar,支bass,keyboard定synthesizer?
我真係唔明,請指教.

我聽death metal/-core/black metal個陣,冇咩感覺,完全接收唔到,個意境我出唔到,所以聽唔出有咩感情.
回復 支持 反對

haha,真係好,即刻有人插.
loop野係音樂,是但搵o的野敲打下都可以叫音樂.
但係音樂最緊要ge,唔係要黎引起人地共鳴.
音樂只係要黎表達個人感情,而唔一定會引起共鳴.

loop野,如果首野冇歌詞,可以引起到幾多共鳴,表達到幾多idea?
個人認為一定唔夠一首有intro,verse,bridge,chorus同outro ge canton-pop.
除非你loop個樣野,有16/32個bar,loop幾次就有幾分鐘,咁我冇野好講.

不過我又唔會話聽過咩之後就會唔鍾意聽咩ge.

玩音樂,根本冇可能完全淨係講feel,技術係有助你表達感情,一o的更複雜ge感情.
就好似一篇文章,或者句子,你要表達快樂ge感情,
你可以話 : 我今天很快樂,但好簡單,好模糊,好概括,好闊或者好"行".
但你都可以用 : 今天令我感到喜出望外.
個範圍會收得更窄.
如果要describe有咩事令你喜出望外,就要加長個篇幅.
咁樣就會更加具體,咁整體黎講就會更準確,更到肉.

我以前淨係聽好多thrash metal個陣,都有聽過death metal,
我承認我始終接受唔到,感覺好似......唔想講,又會比人插,haha~
所以最後我離開左death.

我就認為Progressive Rock佢ge complexity,會令一首歌更豐富,有更多野聽.
如果係loop野,個個bar都一樣,會好快聽完,冇野好聽.
音樂除左要黎表達訊息,仲可以用黎欣賞.
無錯,一條直線可以表達到野,可以用黎欣賞,
但好多條直線,可以表達到更多野,欣賞ge地方自然更多.
技術都係一個欣賞ge地方.
雖然藝術係主觀,你可以聲稱你對住條直線有無限個ideas,
但最少我唔係咁諗.
咁令人悶ge原因,都可以有好多ge,好多野聽,好多地方欣賞,都可以成為一個悶ge原因.

講真,我又唔覺得death metal會有幾complex.
唔好怪我,可能有偏見或者先入為主,
我覺得death metal有o的chromatics完全係亂黎.
death metal ge所謂死腔,根本連人地唱咩都聽唔清楚,
你話套鼓,支guitar,支bass,keyboard定synthesizer?
我真係唔明,請指教.

我聽death metal/-core/black metal個陣,冇咩感覺,完全接收唔到,個意境我出唔到,所以聽唔出有咩感情.
培育人才的人才 發表於 28-5-2009 17:01

你都廢up,10成9 loop野都有歌詞,都唔知你如果乜野

http://www.youtube.com/watch?v=ADgebmwHVCw

呢首野技術含量超低,但係表達既感情一樣咁強烈

如果佢整到首歌鬼死咁complex既話我反而嫌佢唔夠depress

好笑,你唔識自己搵lyrics?如果death metal唱到好似pop咁字正腔圓仲叫乜鬼death metal

http://www.youtube.com/watch?v=dQ9ZOzuSj34&feature=related

再講,上面呢隊德國野,我唔識德文但係一樣feel到佢隻歌入面既情緒

同埋你講你自己聽progressive jazz野,呢d 10成9都冇人唱,咁你聽乜?

我真係唔明,請指教.

我指既係樂器既演奏方法

http://www.youtube.com/watch?v=euHMldrw4fw&feature=PlayList&p=34E7BE5487890860&playnext=1&playnext_from=PL&index=15

呢首com唔complex?

評分

參與人數 1樂點 -2 收起 理由
24321371 -2 不要說粗俗字眼而引起罵戰~!

查看全部評分

回復 支持 反對

你都廢up,10成9 loop野都有歌詞,都唔知你如果乜野

http://www.youtube.com/watch?v=ADgebmwHVCw

呢首野技術含量超低,但係表達既感情一樣咁強烈

好笑,你唔識自己搵lyrics?

http://www.youtube.com/watch?v=dQ9ZOzuSj34&feature=related

再講,上面呢隊德國野,我唔識德文但係一樣feel到佢隻歌入面既情緒

同埋你講你自己聽progressive jazz野,呢d 10成9都冇人唱,咁你聽乜?

我真係唔明,請指教.

我指既係樂器既演奏方法s03177 發表於 28-5-2009 17:17

我做假設係有我ge原因ge.
我認為有歌詞,有人唱ge歌,
係音樂同文學ge combined form of art.
音樂本身,係同文字冇關,
有歌詞係首歌到比人唱,
同音樂有關ge用途只有兩個,
1.增加首歌ge層次感,令首歌更豐富.
2.令首歌要表達ge訊息更準確,更清晰.

如果loop野冇左歌詞,純粹在音樂而言,唔講文字,就好似冇用,表達唔到o的咩.
呢個係同其他歌ge分野.

sorry,我現在身在中國內地,上唔到youtube,睇唔到你比我段片.
但我冇講過技術含量低就表達唔到強烈ge感情.
請容許我繼續廢up落去.
強烈同複雜係有分別.強烈ge感情,可以用一個樂句係咁重複,就會好強烈,但未必會好複雜.

講番death metal ge死腔問題,
無錯,lyrics係可以搵,咁如果搵唔到,或者好難搵o的?
我想搵Allan Holdsworth首White Line ge歌詞好耐,但真係搵唔到,
好彩首歌個vocal Paul Williams唔係唱死腔,如果唔係我真係小小都聽唔明.
同埋你避開左我ge問題 : "有歌詞但聽唔到,咁點傳遞訊息?表達o的咩?"
搵到唔係大曬,如果人地未聽過你首歌咁點?
以前科技唔係咁發達,唔係一上網就搵歌詞,咁如果以前o的人想知o的歌詞又點?

講真,首歌係好ge,未必一定要識得曬佢o的歌詞,當然,識得到o的歌詞一定係好o的.
再講多次,我係大陸上唔到youtube,抱歉.
我都好鍾意聽Buena Vista Social Club首Chan Chan,古巴band,唱西班牙文,我都聽唔明.
但佢個意境一出左,你就會有所聯想,e.g. 鄉愁.
你要知道一首歌除左歌詞,仲有好多野可以聽,
e.g.意境,氣氛營造,編曲,用音,整體配合,各樂器之間的交流,研究佢地演奏/創作ge思路.
我上面都有講過,所以你唔雖要講以下呢一句,
"同埋你講你自己聽progressive jazz野,呢d 10成9都冇人唱,咁你聽乜?".
最重要係我冇講過我有聽progressive jazz,我講過我聽progressive rock同jazz.

佢地樂器ge演奏方法,除左死腔呢樣咁標誌性ge野,
我唔覺得有幾特別,有o的玩快ge,drums double pedal狂踩,
bass係到狂彈,guitar開行distortion又狂彈,有幾特別?
death metal比我ge印象係咁上下,所以我冇比心機研究落去.

我最多接受到Slayer.
回復 支持 反對

係音樂同文學ge combined form of art.
有歌詞係首歌到比人唱,
同音樂有關ge用途只有兩個,
1.增加首歌ge層次感,令首歌更豐富.
2.令首歌 ...
培育人才的人才 發表於 28-5-2009 17:52

我唔覺得有幾特別,有o的玩快ge,drums double pedal狂踩,
bass係到狂彈,guitar開行distortion又狂彈,有幾特別?
death metal比我ge印象係咁上下,所以我冇比心機研究落去.

低沉既blast beat可以帶出沉重的壓抑感,

鮮明同大聲既blast beat就可以帶出強烈既節奏同急速既感覺,

前者係black metal同brutal death常用,後者係death metal常用

聽落係唔特別,但係無左既話成首歌就會空虛哂

最extreme既death野玩既根本唔係編曲而係強烈既氣氛,

如果你聽既係呢一類,編曲唔特別根本唔出奇

再講,聽唔惦呢d最extreme既唔識走去聽melodic death?

斷估你唔會無聽過COB掛,如果COB都接受唔到,只係代表你音樂接受能力低

再講,你講首歌係好既唔駛識歌詞,我聽brutal death的確唔睇歌詞,咁又代表d乜?

單單係你呢句野已經抵比人插死幾千萬次
回復 支持 反對

低沉既blast beat可以帶出沉重的壓抑感,

鮮明同大聲既blast beat就可以帶出強烈既節奏同急速既感覺,

前者係black metal同brutal death常用,後者係death metal常用

聽落係唔特別,但係無左既話成首歌就會空虛哂

最extreme既death野玩既根本唔係編曲而係強烈既氣氛,

如果你聽既係呢一類,編曲唔特別根本唔出奇

再講,聽唔惦呢d最extreme既唔識走去聽melodic death?

斷估你唔會無聽過COB掛,如果COB都接受唔到,只係代表你音樂接受能力低

再講,你講首歌係好既唔駛識歌詞,我聽brutal death的確唔睇歌詞,咁又代表d乜?

單單係你呢句野已經抵比人插死幾千萬次

s03177 發表於 28-5-2009 18:14

COB我接受到佢o的guitar,vocal另計.
如果你話melodic death metal,我諗你係講緊In Flames個o的.
除左個vocal,其實都接受,有o的幾好聽.
唉,不過接受到同鍾意始終係兩回事.
that's why我離開death metal.

如果你聽brutal death唔使歌詞,咁代表首歌有意境,可以get到佢ge感覺.
不過你get到佢ge感覺,唔代表我get到佢ge感覺.

"我做假設係有我ge原因ge.

單單係你呢句野已經抵比人插死幾千萬次"

個o的人包唔包括你?
o的人接受唔到其他睇法je.
事實上,音樂本身就係冇歌詞.
回復 支持 反對